Важно!
21 април:
Светли Петък. Живоприемни източник. Св. свщмчци Януарий и Теодор в Пергия (Блажи се)
7:30 ч. - утринна молитва
9:00 ч. - света литургия, водосвет

22 април:
Светла събота.Преп. Теодор Сикеот

23 април:
✝ 2 Неделя след Пасха - Томина. Св. мчца Александра. Св. мчк Лазар Български
7:30 ч. - утринна молитва
9:00 ч. - света литургия

*******

Всяка Неделя през годината службите в храма започват:
7:30 ч. - утринна молитва
9:00 ч. - света литургия,
ако не е обявено нещо друго!

За храма и енорията
Св. вмчк Димитър Солунски Духовно ръководство Айтоска енория Връзка с храма Документи На поклонение От Светия Синод
Православие
1. Молитви 2. Още 3. Постите 4. На прага на храма 5. Вяра и живот 6. Притчи
На поклонение - В Добърско

Поклонение до храма „Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“


Още миналата година, докато работехме в Банско, чухме за старата църква с уникални стенописи в с. Добърско. Тогава не успяхме, но при последното ни пребиваване в Банско в ранния следобед в събота на Велика задушница преди Неделя Месопусна се помолихме на Бог да благослови пътя ни и потеглихме към селото.

Село Добърско се намира на около 20 километра от Банско. Въпреки студената и снеговита зима пътят бе почистен и се пътуваше приятно. По пътя си повтарях наум няколко молитви с цел избягване на изкушенията и подготовка за поклонението.

В село Добърско попитахме за храма и след един голям ляв завой стигнахме центъра на селото. От двете страни на една стръмна улица, заобиколени от високи каменни дувари, се намират „старата“ и „новата“ църкви. Новата църква се нарича построеният пред ХIХ век храм „Свето Сретение Господне“, но нашата цел бе старинния храм „Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“. Това не са единствените храмове в селото - наоколо има десетина параклиса, посветени на различни светци.


Dobyrsko_001.JPG


Поглед към село Добърско над храма "Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат" - Кръстът е добавен през последните години


Dobyrsko_019.JPG

Храм "Свето Сретение Господне" ("новата църква"), построен през 1860 г.

Храмът „Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ е национален туристически обект и е отворен за посещения всеки ден от 9 до 17 часа. С всека изминала година туристите и поклонниците стават все повече и славата на храма се разнася в България и по света. Официалната дата на построяване на храма е 1614 година, а стенописите са завършени през 1672 г. Отвън по нищо не се отличава от жилищна постройка с двускатен покрив – така повелявали законите в Османската империя: да не се дразнят мюсюлманите. През тесни като бойници процепи в храма влиза дневна светлина. Църквата няма камбанария, купол или кръст на покрива. Само високо на югоизточната стена е изсечен православен кръст, който може да остане незабелязан, ако не знаеш за него. Храмът е построен на баир и е частично вкопан в земята.


Dobyrsko_002.JPG

Каменния дувар около "старата църква"


Dobyrsko_003.JPG


Портата към храма


Dobyrsko_004.JPG

Входът към новопостроения притвор

Църквата е била действаща до 1950 година. След дълга забрава (децата си играели на криеница в храма), през 1972 г по инициатива на Людмила Живкова започва почистване на стенописите (реставрация не е извършвана, всички икони и стенописа са със запазени оригинални цветове) и запазване на храма като историческа ценност. Сега, за съжаление, в храма се служи света литургия само три пъти годишно – на Тодоров ден, на Великден и на Рождество Христово.

Влизаме в новопостроения притвор на църквата – неговата цел е да запази стенописите на външната западна стена на храма. Над входната врата е изографисана икона на храмовите патрони – Св. Теодор Тирон и Св. Теодор Стратилат, двама конници, които убиват змея. От дясно на тях са иконите на Св. Димитър, убиващ вражески войн и на Св. Георги, убиващ змията – още двама конници. Изобразените светци-войни потвърждават тезата на историците, че селото е основано от прабългарски войни, построили по-късно и този храм. Предполага се, че добърските войни през османско време са служили в армията на султана и по този начин са запазили голяма част от привилегиите си. През мирно време те се занимавали с търговия - благодарение на военните им умения, керваните им безпрепятствено пътували по империята и носели солидни приходи на селото.


Dobyrsko_005.jpg

Св. Теодор Тирон и Св. Теодор Стратилат убиват змея


Dobyrsko_006.jpg

Св. Димитър

Докато чакаме да се събере група, която да чуе лекцията за историята на храма, палим свещи и отправяме молитви за здраве и за помен на нашите покойници – Задушница е.

Вратата на храма нарочно е построена ниска за да може всеки посетител на православния храм, независимо от неговото вероизповедание да се поклони при влизане в Божия дом. Прекръстваме се, покланяме се и след като слизаме по три стръмни стъпала вече сме в храма. Според преданията един от ктиторите – Хасия, пренесъл земя от Иерусалим и други свети места, която е положена под каменния под за да може всеки богомолец в храма да получи Божигробска благословия и да усети благодатта на Светите земи.

Щом вдигнах поглед и дъхът ме спря от стенописите, които са завзели всеки квадратен сантиметър от стените и тавана на храма – така запазени, все едно, че са правени преди няколко години, а не преди три века. Пълен контраст с простичкия външен вид на храма. Общия брой на изписаните свети образи е над 450, от които и образите на близо 30 жени-светици – много изображения на Пресветата Дева, на Св. Мария Египетска, Св. Александра, Св. Неделя, Св. Матрона и други. През повече от 270 години църковни служби иконите на олтара и стенописите са били покрити с дебел слой сажди, които за наша радост са консервирали естествено светите образи и днес можем да ги видим в пълното им великолепие.

Отвътре храмът представлява трикорабна базилика. През малките отвори на прозорците– бойници, които пропускат дневна светлина в храма, никога не прониква слънчев лъч. Това е една от причините за добре запазените стенописи. Чрез умело замаскирани в стените отвори строителите са създали естествена вентилация в храма, която поддържа почти постоянна температура в храма през цялата година.


Dobyrsko_011.jpg

Жертва Авраамова - стенопис от храма

В дясно от входа (като гледаме към олтара) са портретите на тримата ктитори – Богдан, Хасия и неговия син, облечен в дяконски одежди. Заедно със строителите Спас, Станко и Смилен, те държат макет на храма. Имената на зографите, изографисали прекрасните фрески по стените, остават неизвестни – потвърждение за вярата на нашите предци, че Бог движи ръката на иконописеца.

Почти в центъра на храма в пода е вградена стара мраморна плоча с издълбан в нея Византийски печат – двуглав орел с корона, държащ символите на светската и духовната власт. Печатът е заобиколен от надпис, в който трудно се различава една година – дали е 1122 или 7122 е трудно да се каже. Тази плоча дава основани на някои хора да вярват, че първият храм на това място е бил построен през 1122. Дали е така, ще покаже времето и историците, които още изследват надписа.


Dobyrsko_008.jpg

Каменната плоча с византийски печат

Църквата е уникална със златният си иконостас. Във втората българска държава такива е имало само в Търновград и Добърско. На първия ред в ляво са иконите на Св Богородица и на патроните на храма – Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат. От дясната страна на царските двери са иконите на нашия Спасител Иисус Христос, на Св. Иоан Кръстител и на архангел Михаил. Всички икони са в златни рамки. Над царските двери вместо Тайната вечеря, както е традицията, в цял ръст са изрисувани дванадесетте Христови апостоли – със Св. Павел и без предателя Иуда, отново в златни рамки. Над тях има златен кръст. На не го в центъра е изобразен разпънатият Христос, а в краищата са изписани образите на евангелистите


Dobyrsko_007.jpg

Час от олтара на храма с царските двери, иконите на апостолите в цял ръст и златния кръст

На царските двери са изографисани образите на цар Давид и на мъдрия цар Соломон, на благовестящия архангел и Св. Дева Мария

В ляво от олтара има две уникални икона на Св. Димитър и Св. Георги, изрисувани във войнски одежди, но не на кон, а в цял ръст. Такива изображения има само в Атон.


Dobyrsko_010.jpg

Св. Димитър и Св. Георги

Вътре в самия олтар зад престола има стенописи на Св Богородица Ширшаянебес и Агнецът Божии. На престола е съхранен уникален позлатен дървен кръст – равнораменен, съставен от четири други кръста. В центъра на всеки от малките кръстове се намира образа на един от четиримата евангелисти, а в центъра на големия кръст е изографисано изображение на Иисус Христос при сваляне от кръста на Голгота. Уникалното е, че на изображението с анатомична точност са изрисувани вътрешните органи на Спасителя.


Dobyrsko_009.jpg

Олтара на храма с иконата на Св. Богородица Ширшаянебес, позлатения дървен кръст, зад който се вижда Агнецът Божий

В храма има още много забележителни стенописи. На един от тях е нарисувана Евангелската сцена на изцеления от Христа слепец и на хора, които си измиват очите в кладенче и получават изцеление. Този стенопис е свързан с още едно от добърските предания. От това село са били част от ослепените Самуилови войни, които след завръщане у дома, са лекували очите си с вода от чудотворното кладенче в двора на храма, запазено и до днес.

Най-голяма е площта на стенописа, изобразяващ Успение Богородично. Заедно с многобройните образи на Пресвета Богородица в храма, стенописът говори за безграничната почит към майката на Сина Божий и наш Спасител – Иисус Христос.


Dobyrsko_012.jpg

Успение Богородично

Макар всички стенописи да са забележително красиви, екскурзоводката обръща внимание на два от тях – „Възкресение Христово“ и „Преображение Христово“ - в ада Христос е затиднал с кръста черен човек, символ на потъпкания сатана. Няма съмнение, че беседата за храма има светски характер – съобщават ни, че някой хора виждат „ракета“ в Божествената светлина, обгръщаща Христа при преображението и „капсула“ при слизането в ада на възкръсналия Син Божий. Ние виждаме само доказателство за Божествения произход на Иисус Христос – Светлината на света.


Dobyrsko_014.jpg

Преображение Христово


Dobyrsko_013.jpg

Възкресение Христово - слизане в ада. На преден план са Адам и Ева

Безкрайно красиви са и стенописите на „Рождество Христово“ и „Кръщение Христово“. На първия е изобразена Витлеемската звезда, която се явява от един Божествен лъч, а на втория – от подобен лъч се явява Св. Дух във вид на гълъб. И двата лъча излизат от „триединен“ източник, в който честото сърце не е трудно да види Триединния Бог от Когото всичко изхожда – Бог-Отец, Бог-Син и Свети Дух..

Продължаваме с поклонение пред образите на Свети Константин и Елена, на Свети Илия, на Св. Николай Чудотворец и Св. Николай Нови, на Св. Павел – светите образи като че ли нямат край. Въпреки малките си размери, църквата е изпълнена с благодат и носи радост в душата. Когато си вътре времето спира и не ти се иска да напускаш този дом на духа и преклонението пред Бога.

С прекръстване и поклон към олтара излизаме отново в притвора. Отвън чака нова група – руски туристи. Купуваме си малки сувенири и книжка но проф. Б. Димитров за историята на храма и излизаме на двора. Прехвърчат пухкави снежинки, които ни напомнят, че отново сме се върнали в днешния ден.


Dobyrsko_015.JPG

Излед съм храма от северо-изтос

От източната страна на храма, малко по-надолу е чудотворното кладенче – водата му лекува очни болести. Измиваме си очите и правим снимки отвън – в храма е забранено да се снима, а и нямаме благословия за това. Всички снимки на стенописи и икони, илюстриращи този пътепис са сканирани от книжката за историята на храма.


Dobyrsko_016.JPG

Чудотворното кладенче


Dobyrsko_017.JPG

Измиване на очите с вода от кладенчето


Dobyrsko_018.JPG

Поглед от изток - вижда се един от прозорците.бойници, по-високо са три от вентилационните отвори

Напускаме Добърско с духовна радост от преживяното и с надеждата отново да се върнем тук. В молитвите си по пътя благодарим на Бог, че ни е сподобил да видим красотата, създадена от нашите предци в Неговия дом. Дай Боже всекиму на посети Добърско и да зарадва душата си с поклонение до храма „Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“. Амин


Създадено на: 01/03/2009 - 17:43
Обновено на: 01/03/2009 - 18:07
Категория : На поклонение
Страницата е посетена 8034 пъти


Версия за печат Версия за печат     Отпечатай Отпечатай

react.gifКоментари:


Коментар №2 

leonnybg 04/11/2013 - 10:13

Здравейте! Страхотно споделена информация от вас за нас, вашите читатели. Благодаря ви за подробния разказ за мястото и за споделените емоции и снимки.
С ваше позволения, споделям нашето посещение на това красиво място: http://bulgariaturism.blogspot.com/2013/03/church-dobyrsko.html
Поздрави от нас!


Коментар №1 

Taseva 21/04/2009 - 12:58

Невероятно място!!!Бях по Великден там и останах изуменa от старата църква и от стенописите в нея. А като комбинация с чудната природа и  невероятните гледки към Рила, Пирин и Родопите това е едно уникално  място, което всеки българин трябва да посети, за да се почуства горд със своето историческо наследство и с прирадата ни.


Православни връзки
Препоръчваме
Енорийски вестник

Брой трети от четиринадесетата година

на в-к "Православни вести" излезе на 25 декември 2020 г. (Рождество Христово). Копие от вестника може да изтеглите от ТУК

broi144.png

Регистрация

 Брой на членовете 94 членове


Изпрати съобщение.
в момента онлайн:


няма посетители
Календар

Уебмастер
Напиши на Александър Звезданов  Обратна връзка
Добавикъм предпочитани  Предпочитани
Препоръчай на приятел  Препоръчай!
Мобилна версия   Мобилна версия
Посещения

 921614  общо

 6 посетители онлайн

^ Нагоре ^

© Църковно настоятелство при храм "Св вмчк Димитрий Солунски" - гр. Айтос, 2007 - 2022 г
GuppY - http://www.freeguppy.org/    Site powered by GuppY v4.5.18 © 2004-2005 - CeCILL Free License   GuppY - http://www.freeguppy.org/

Страницата е генерирана за 0.04 секунда