Важно!
21 април:
Светли Петък. Живоприемни източник. Св. свщмчци Януарий и Теодор в Пергия (Блажи се)
7:30 ч. - утринна молитва
9:00 ч. - света литургия, водосвет

22 април:
Светла събота.Преп. Теодор Сикеот

23 април:
✝ 2 Неделя след Пасха - Томина. Св. мчца Александра. Св. мчк Лазар Български
7:30 ч. - утринна молитва
9:00 ч. - света литургия

*******

Всяка Неделя през годината службите в храма започват:
7:30 ч. - утринна молитва
9:00 ч. - света литургия,
ако не е обявено нещо друго!

За храма и енорията
Св. вмчк Димитър Солунски Духовно ръководство Айтоска енория Връзка с храма Документи На поклонение От Светия Синод
Православие
1. Молитви 2. Още 3. Постите 4. На прага на храма 5. Вяра и живот 6. Притчи
На поклонение - До манастира „Св. Георги“ в Света гора

Поклонение до манастира „Св. Георги“ в Света гора


Пътуваме за Св. Гора – градината на Божията майка. Пътят у дълъг и уморителен. Още с влизането се в Гърция се сблъскваме с духа на православието. По пътя, и отдясно, и отляво, виждаме параклисчета – всяко на различен светец. В повечето от тях са запалени кандила.
Параклисите са построени на места, където са се случили автомобилни катастрофи. Някой от тях, за съжаление, са с трагичен край, а други се се разминали само с уплаха. Мисля си колко далеч е „православния“ български народ от православието с издигането по пътищата на какви ли не обелиски, а не на символа на живота – кръста.

aton_027.JPG

Пристигаме посред нощ в курортното селище Ирисол. Собственичката на хотела е предупредена и ни очаква въпреки късния час. Хотелиерката се казва Елена и е българка. Радваме се на много топло посрещане от нейна страна. След като хапваме пиците, които Елена ни поръча, лягаме да поспим.

На сутринта отиваме в Уранополис и на пристанището взимаме ферибот за манастира „Свети Георги Зограф“
aton_001.JPG

aton_002.JPG

Вълнуваме се всички – о.Ромил, зографа Йордан, Камен, Георги и аз. Гледам и не вярвам на очите си, несвикнали да виждат тези неща – два кораба потеглят за манастирите на Света гора, единият само за българския манастир! Сърцето ме прелива от радост като виждам, че приближаваме до пристанището. 50 минути ме се сториха като 50 часа. Но ето корабът спира и се отваря люка, неразбираем глас съобщава нещо, от което разбирам само „... Агиос Георгиос Зографос“. Слизаме най-сетне и стъпваме в Светата градина на Пресвета Богородица..

На пристанището чакат няколко автобуса, които натоварват по-немощните и багажите защото ни очаква повече от час преход нагоре по планината – по калдъръмени пътища и кози пътеки.

aton_003.JPG

aton_004.JPG

aton_005.JPG

Някои извървяват пътя пеша въпреки трудния терен и топлото време. По пътя срещаме човек, който има проблем с ходенето и му предлагаме да се качи на някой от микробусите. Той отказа и ни окуражава, като посвещава усилията се на Света Богородица, която наистина заслужава да положим усилия в нейно име, защото все искаме нещо от нея.

aton_006.JPG

aton_007.JPG

aton_008.JPG

aton_009.JPG

Изкачвайки се нагоре виждаме между дърветата да се показва част от сграда – манастирът „Свети Георги“. След няколко минути се озоваваме под величието на манастира. Бяхме гледали по телевизията и слушали разказите на поклонници, но величествената гледка ни кара да се почустваме като песъчинки и същевременно горди да видим какво и как се построили нашите деди, подтиквани от вярата в Христа и търсейки ходатайството на Света Богородица – не къде да е, а в самата Нейна градина.

aton_010.JPG

aton_011.JPG

Стигаме до входа на манастира и пред нас просиява в цялата си красота централната част на храма, която не впечатлява със своята белота – преди са наричали манастира „белият манастир“ – ката че ли току-що е свършил строежа на манастира. В манастира в момента се провеждат ремонтни работи. Ремонтират се килиите, дограмата се сменя с нова. Има много работници от България, които се трудят усърдно. Манастирът им осигурява храна и подслон и момчетата са много доволни. Някой от тях жива се интересуват от вярата и по-точно от православието.

aton_012.JPG

aton_013.JPG

aton_014.JPG

aton_015.JPG

Влизаме в манастира и ни канят в архондарика на малка почерпка със сладкиши, узо, метакса, мента и чаша вода. Тази чест се отдава на всеки гост на манастира. След това ни настаняват в една килия. Следва обяд в трапезарията и кратка почивка.

aton_016.JPG

В 17 часа клепалото ни събира за 9-ти час и вечернята. Впечатлен съм от светите братя – как всеки си знае мястото и задълженията и най-вече вниманието, с което служеха.

Въпреки, ме храмът не може да побере всички, всеки искаше да присъства на богослужението. Пеенето на светите монаси е ангелско пеене, а служението – божествено.

aton_017.JPG

След тази служба отново отиваме в трапезарията да вечеряме, а в 20 часа започва бдението за празника,, което продължи до 2:45 сутринта. Въпреки късния час, умората в краката и съня, които се опитва да ни връхлита от време на време, сме много щастливи да присъстваме на това ангелско служение пред самия Господ Иисус Христос в градината на Неговата майка и това като че ли ни дава крила.

Сутринта в 7 часа започва Литургията за празника. С о. Ромил сме поканени да служим Света Литургия. За нас е голяма чест, че може да служим с тези земни ангели. След Литургията правим литиино шествие с иконата на Св Георги да мястото, където е намерена самата икона.

aton_018.JPG

aton_019.JPG

aton_020.JPG

После закусваме, почиваме малко и следобед отиваме да пещерата, където е живял Св. Козма Зографски. Там е изграден параклис, в който се покланяме на това свято място.

В храма са изложени за поклонение много мощи на различни светии, на които също се покланяме.

aton_021.JPG

aton_022.JPG

aton_023.JPG

aton_024.JPG

aton_025.JPG

aton_026.JPG

На следващия ден, понеделник, отново взимаме благословия от дядо игумен ( архимандрит Амвросий) за служим Света литургия. Службата започва в 3:00 часа и завършва към 8:10 След това си тръгваме с нежелание от манастира.

aton_028.JPG

Прибираме се в България, но сърцата ни остават в градината на Св. Богородица. На връщане посещаваме и един гръцки манастир - „Дохеар“, където се покланяме пред иконата Божията майка „Св. Богородица – скоропослушница“. Много красив и подреден манастир на брега на морето.

Дай Боже на всеки християнин да му се отдаде възможност да отиде на поклонение на Света гора.

Поклонник архимандрит Димитрий


Създадено на: 13/12/2008 - 16:27
Обновено на: 13/12/2008 - 16:32
Категория : На поклонение
Страницата е посетена 7402 пъти


Версия за печат Версия за печат     Отпечатай Отпечатай

react.gifКоментари:


Всe още няма коментари.
Добавете първи коментар!


Православни връзки
Препоръчваме
Енорийски вестник

Брой трети от четиринадесетата година

на в-к "Православни вести" излезе на 25 декември 2020 г. (Рождество Христово). Копие от вестника може да изтеглите от ТУК

broi144.png

Регистрация

 Брой на членовете 94 членове


Изпрати съобщение.
в момента онлайн:


няма посетители
Календар

Уебмастер
Напиши на Александър Звезданов  Обратна връзка
Добавикъм предпочитани  Предпочитани
Препоръчай на приятел  Препоръчай!
Мобилна версия   Мобилна версия
Посещения

 921612  общо

 6 посетители онлайн

^ Нагоре ^

© Църковно настоятелство при храм "Св вмчк Димитрий Солунски" - гр. Айтос, 2007 - 2022 г
GuppY - http://www.freeguppy.org/    Site powered by GuppY v4.5.18 © 2004-2005 - CeCILL Free License   GuppY - http://www.freeguppy.org/

Страницата е генерирана за 0.04 секунда