Важно!
21 април:
Светли Петък. Живоприемни източник. Св. свщмчци Януарий и Теодор в Пергия (Блажи се)
7:30 ч. - утринна молитва
9:00 ч. - света литургия, водосвет

22 април:
Светла събота.Преп. Теодор Сикеот

23 април:
✝ 2 Неделя след Пасха - Томина. Св. мчца Александра. Св. мчк Лазар Български
7:30 ч. - утринна молитва
9:00 ч. - света литургия

*******

Всяка Неделя през годината службите в храма започват:
7:30 ч. - утринна молитва
9:00 ч. - света литургия,
ако не е обявено нещо друго!

За храма и енорията
Св. вмчк Димитър Солунски Духовно ръководство Айтоска енория Връзка с храма Документи На поклонение От Светия Синод
Православие
1. Молитви 2. Още 3. Постите 4. На прага на храма 5. Вяра и живот 6. Притчи
На поклонение - До къщата на Св. Богородица в Ефес

Поклонение до къщата на Света Богородицо в Ефес

"А Иисус, като видя майка Си и стоящия там ученик, когото обичаше, казва на майка Си: жено, ето син ти! После казва на ученика: ето майка ти! И от оня час ученикът я прибра при себе си." - Иоан [19: 26-27]

Последните месеци от живота си Пресвета Богородица прекарва в Ефес. Там за нея се грижи Св. Евангелист Иоан. Малко преди смъртта си Пресветата Дева заминава за Иерусалим, където е е погребана след успението си и впоследствие възкръсва и се отправя на небесата при Божествения Си Син.

Желанието ни да посетим мястото, където се е намирала къщата на Пресветата Дева в Ефес и възможността да видим древни манастири на остров Самос определиха изборът ни да почиваме в Кушадасъ, Турция в края на лятото на 2008 година.

Така и не успяхме да посетим остров Самос, но поклонение до дома на Св. Богородица направихме още на третия ден от пребиваването ни в Турция.

Програмата предвиждаше първо да посетим разкопките на Ефес. Градът неколкократно е разрушаван от земетресения и построяван на различни места. Много от старините са останали дълбоко под земята, включително и останките от къщата на Пресвета Богородица.

В града, до чиито жители апостол Павел отправя няколко послания виждаме само три кръста, които говорят за християнското минало на града, все още неразкрито до край. Само 15% от града са разкопани, а за посещения са достъпни едва 10% от древните останки.


DM_Efes05.jpg
Християнски кръстове в ЕфесСлед като разгледаме Ефес се отправяме към къщата на Пресветата Дева. Екскурзоводът ни разказва за чудо случило се преди няколко години. Терористи запалили едновременно няколко горски пожара в Турция. Единият бил в Ефес. Правителството нямало сили да са справи със всичките наведнъж.

По чуден начин когато пожарът стигнал на няколко метра от святото място изгаснал сам. „Бог спря огъня!“ Казва екскурзоводът ни, като набляга на Божието име. Все още се виждат обгорелите дървета, непосредствено до възстановения християнски храм.

До първите десетилетия на ХХ век, когато по тези места все още живеели християни, всяка година те се събирали на това място на 15 август за да почетат успението на Пресвета Богородица. Този обичай, наследен от ефеските християни и спазван в продължение на векове, изчезва след насилственото преселение на местните християни в Гърция.

До пътя, който се вие нагоре по хълма, виждаме висока статуя но Св. Богородица, подарък от американския президент Бел Клинтън. Много държавници и духовни ръководители от цял свят са посещавали светото място и са носили подаръци.

DM_Efes07.jpg
Статуята на Пресвета Богородица, подарена от президента на САЩ

На мястото, където се е намирала къщата, е построен цял комплекс. В началото минаваме покрай основите на древната църква. В средата има вкопан в земята басейн за масови кръщения (баптисерий). В древността много хора са кръщавани едновременно в подобни басейни.

DM_Efes01.jpg
Баптисерият

Нареждаме се смирено на опашката пред храма, построен през 1951 годена върху стари основи и минаваме покрай малка статуя на Пренепорочната Дева, която на няколко пъти е крадена и връщана отново на мястото си.

DM_Efes02.jpg
Статуята на Св. Богородица

DM_Efes03.jpg
Цял ден опашката от поклонници не намалява

Храмът е малък. В него цари неподозирана тишина независимо, че туристите са събрани от цял свят – вярващи и невярващи, християни или мюсюлмани. Вземаме си свещи (само по две) и оставяме дарение – кой колкото може. Самите свещи са безплатни.

В храма има икони и скулптури на Св. Богородица. Моля се на Пресветата Дева, по нейните молитви Бог да дарува здраве на нас, на нашите роднини и приятели.

В Божия дом се уверяваме, че чудото с пожара не е единственото, което Бог е сторил на това свято място. Безкрайна е Неговата милост - във витрини и по стените на храма са поставени патерици, ортопедични обувки и други помощни средства, оставени от излекували се по чудо поклонници. Бог е чул молитвите на Пресвета Богороодица и им е изпратил изцеление според вярата им.

На излизане от храма за малко да изпуснем още едно от Божиите чудеса. В дясно виждаме неръкотворно изображение на Пресвета Богородица, появило се по чуден начин направо на каменната стена. Пред светия образ е поставено стъкло. Покланяме се на Света Богородица и на милостта на Бог, който ни е удостоил да видим това негово чудо..Храмът на мястото, където е била къщата на Св. Богородица


В храма е забранено да се палят свещи. Тях палим след като излизаме навън на специално за целта място. Там има нова статуя на Св. Богородица, поставена в стъклена кутия. Потокът от туристи и поклонници не спира през цялото време.

DM_Efes04.jpg
Статуя на Пресветата Дева до мястото за палене на свещи

Слизаме по няколко каменни стъпала и в дясно виждаме три чешми, направени на мястото на естествени извори. Поклонниците си наливат вода от всяка една от тях. Според вярванията тази вода има чудотворно действие. Наливаме си и ние бутилка вода от свято място, която си отнасяме в България. Част от водата отиде при баща ми, който тъкмо бе опериран.Чешмите, от които си наляхме вода от святото мястоМалко след чешмите е „стената на желанията“. Там почти всеки завързва листче с написани на него три желания. Според поверията тези желания се сбъдват. Най-добре е желанията да са написани на салфетка – връзва се по-лесно.

DM_Efes06.jpg
Стената, на която върху листчета са написани молитвите, отправени към Пресвета Богородица за здраве и успех

На излизане се разминаваме с друга група българи, чийто екскурзовод разпалено обяснява историята на святото за всеки християнин място.

В магазинчето на изхода се продават всякакви сувенири с лика на Св. Богородица. Купуваме си две икони – за подарък родителите ни („Точно това ми трябваше“ - каза майка, когато и я подарих), една дървена молитвена броеница с кръстче за мен и малки кръстчета за съпругата ми, дъщеря ни, приятелката на сина и още няколко за подарък на близки хора.

По обратния път виждаме в далечината добре запазените останки от византийска крепост и от църквата в която е гроба на Св. Апостол и евангелист Иоан, които е починал в Ефес. В програмата не е включено посещение на този храм. Ако е рекъл Бог, друг път ще се поклоним на гроба на Св. Иоан, който се е грижил според заръката на Иисус Христос за Пресветата Дева.

DM_Efes08.jpg
Останки от храма, в който се намира гроба на Св. евангелист Иоан


Създадено на: 27/11/2008 - 09:12
Обновено на: 14/06/2009 - 09:20
Категория : На поклонение
Страницата е посетена 9932 пъти


Версия за печат Версия за печат     Отпечатай Отпечатай

react.gifКоментари:


Коментар №2 

Aneta 17/10/2010 - 15:37

Едва ли завързването на салфетка с написани на нея 3 желания на стената на желанията е християнски акт. Иисус казва "Не бъдете като фарисеите..." и продължава "Бог знае от какво имаме нужда още преди да сме го помолили"


Коментар №1 

Vasilka 06/10/2009 - 10:50

Поздравления за чудесно написания и илюстриран пътепис до Ефес.smile Все едно съм била там и съм се поклонила на св. Богородица и св. Йоан Богослов. Мои колежки ще ходят до Ефес и ще ги помоля да ми донесат от водата.


Православни връзки
Препоръчваме
Енорийски вестник

Брой трети от четиринадесетата година

на в-к "Православни вести" излезе на 25 декември 2020 г. (Рождество Христово). Копие от вестника може да изтеглите от ТУК

broi144.png

Регистрация

 Брой на членовете 94 членове


Изпрати съобщение.
в момента онлайн:


няма посетители
Календар

Уебмастер
Напиши на Александър Звезданов  Обратна връзка
Добавикъм предпочитани  Предпочитани
Препоръчай на приятел  Препоръчай!
Мобилна версия   Мобилна версия
Посещения

 921620  общо

 7 посетители онлайн

^ Нагоре ^

© Църковно настоятелство при храм "Св вмчк Димитрий Солунски" - гр. Айтос, 2007 - 2022 г
GuppY - http://www.freeguppy.org/    Site powered by GuppY v4.5.18 © 2004-2005 - CeCILL Free License   GuppY - http://www.freeguppy.org/

Страницата е генерирана за 0.07 секунда