Важно!
21 април:
Светли Петък. Живоприемни източник. Св. свщмчци Януарий и Теодор в Пергия (Блажи се)
7:30 ч. - утринна молитва
9:00 ч. - света литургия, водосвет

22 април:
Светла събота.Преп. Теодор Сикеот

23 април:
✝ 2 Неделя след Пасха - Томина. Св. мчца Александра. Св. мчк Лазар Български
7:30 ч. - утринна молитва
9:00 ч. - света литургия

*******

Всяка Неделя през годината службите в храма започват:
7:30 ч. - утринна молитва
9:00 ч. - света литургия,
ако не е обявено нещо друго!

За храма и енорията
Св. вмчк Димитър Солунски Духовно ръководство Айтоска енория Връзка с храма Документи На поклонение От Светия Синод
Православие
1. Молитви 2. Още 3. Постите 4. На прага на храма 5. Вяра и живот 6. Притчи
От Светия Синод - Патриаршеско и синодално Пасхално послание 2016

ПАТРИАРШЕСКО И СИНОДАЛНО ПАСХАЛНО ПОСЛАНИЕ

cress_1.jpg

Защо търсите Живия между мъртвите?
Няма Го тука, но възкръсна

[Лука. 24:5-6]

Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,

След като и през тази година изминахме заедно дългото и спасително пътуване на Великия пост, след като заедно с Господа отново преживяхме Неговите страдания и кръстна смърт, в утрото на Третия ден всички ние, следвайки жените-мироносици, отново заедно бързаме към празния гроб, за да възвестим на света нечуваната и с нищо несравнима вест: "Христос воскресе!"

Възкръсна Христос, и врагът на нашето спасение бе посрамен! Възкръсна Христос, и властта на смъртта беше унищожена! Възкръсна Христос, и вече няма смърт, а живот се възцари! С тези и още много, извиращи от дълбините на нашите сърца, думи и днес отново славим и възпяваме Жизнодавца Христа, Когото гробът не можа да удържи; Победителя на смъртта, Когото адът не можа да надвие, а стенещ в безсилието и яростта си, викаше: "Христос възкръсна от мъртвите, като със смърт смъртта потъпка, и на тези, които са в гробовете, живот дарува" [Акатист на Възкресение Христово, ик. 1].

Христос възкръсна, за да имаме ние живот [Йоан. 10:10], за да спаси погубеното и да го върне обратно в дома на Отца [Йоан. 14:2-4]. Христос възкръсна, за да положи така началото и на нашето възкресение [1 Кор. 15:20], за да ни освободи от властта на греха и на княза на този свят, като ни даде възможност от чеда на греха да станем чеда Божии и Божии приятели [Йоан. 15:14-15]. Христос възкръсна, та чрез Неговото Възкресение Бог да ни открие "тайната на волята Си… що бе отпреди положил в Себе Си, в нареждане изпълнението на времената, за да съедини всичко небесно и земно под един Глава" [Еф. 1:9-10]. Заради тези и за още много други неща, в утрото на Третия ден гробът, в който беше положено тялото Му, се оказа празен – защото от този гроб бе възсиял Самият Живот!

Та нима някой друг, освен Самият Бог, приел пълнотата на човешката природа, можеше да ни освободи от оковите на греха и на смъртта? Нима друг, освен Онзи, чрез Когото всичко бе станало, Който Сам бе Творецът и на човека, и на целия свят, можеше да прояви грижа за нас – попадналите в примките на греховността Негови непокорни, но въпреки това, все така любими и непрежалими чеда? Нима друг, освен Богочовекът – нашият Господ и Спасител Иисус Христос, можеше да даде вяра на обезверените, да вдъхне надежда на обезнадеждените, на смъртните да подари живот? "Де ти е, смърте, жилото? Де ти е, аде, победата?" [Ос. 13:14; 1 Кор. 15:55]. Така питаме и ние днес, за да отговорим от радостта на цялата ни Църква: "Христос възкръсна и смъртната сянка във вечен живот премина; Христос възкръсна и властта на смъртта вече не може да държи човека" [Акатист на Възкресение Христово, ик. 6].

Така богочовешката история, подпечатана от предивното събитие на Христовото Възкресение, продължава вече две хилядолетия: две хилядолетия, през които Църквата ревностно и неуморно продължава своето богочовешко дело и спасителната си мисия в света, все така неизменно проповядвайки Христа Иисуса – Разпнатия и Възкръсналия от мъртвите – и все така вярно пазейки всяка Негова дума, всяко повеление и обещание – всичко онова, което представлява същността на Неговия Нов завет с човечеството. А всичко това извира от самата богочовешка природа на Църквата, защото тя е Неговата Църква – "църквата… която Той си придоби със Своята кръв"[Деян. 20:28]. В същата тази Църква продължава и днес, на всяко място и при всевъзможни обстоятелства да се проповядва Христовото спасително учение. В същата тази Църква продължава и днес да се преподава в тайнството на светата Евхаристия Самият Иисус Христос. Въпреки всички пречки и препятствия, които богопротивният дух издига пред богочовешката ѝ мисия.

Братя и сестри,

Като чеда на тази Църква, които сме "скъпо купени" [1 Кор. 6:20], за да получим "осиновението" [Гал. 4:5], спасението и вечния живот, и ние сме призвани да сме живи свидетели Христови и проповедници на Неговото преславно Възкресение. Всеки от нас според силите си и обстоятелствата трябва да бъде Христов апостол и благовестител на Евангелието, което "не е човешко", но ни е дадено "чрез откровение Иисус Христово" [Гал. 1:11-12]. Към това особено ни задължава и тежката духовна криза на съвременния свят, която в наши дни се отразява на всички равнища на човешкия живот и човешките взаимоотношения. Във време, когато човечеството отново се лута в търсене на своите изконни духовни корени, ние, православните християни, отново и отново сме призвани да благовестим за Христовото Възкресение и станалото възможно благодарение на него наше спасение. Да благовестим и да проповядваме "благоприятната Господня година" [Ис. 61:2; Лука. 4:19].

На нас не ни е дадено да знаем "времената и годините", които Бог е положил "в Своя власт" ]Деян. 1:7]. Ние обаче добре знаем, че "един е Господ, една е вярата, едно е кръщението". Добре знаем, че "един е Бог и Отец на всички, Който е… във всички нас" ]Еф. 4:5-6], както и че Този Бог "не е създал смъртта и не се радва, кога гинат живите" [Прем. Сол. 1:13]. И тъкмо затова имаме нашето задължение – като Божии приятели и Негови съработници – всякога да свидетелстваме за Него и за Неговото Възкресение, с което бе положено началото и на нашето спасение!

Като поздравяваме с преславното Христовото Възкресение всички верни чеда на Православната ни църква – в обичната ни Родина и далеч от нея, благопожелаваме на всички вас светла пасхална радост, мир и светлина в душите и в сърцата, крепка вяра и надежда, и по-голямата от всички тях неоскъдяваща Божия любов!

Благодатта и мирът на Възкръсналия от мъртвите наш Господ и Спасител Иисус Христос, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Амин!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД
† НЕОФИТ
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Врачански митрополит † КАЛИНИК
Сливенски митрополит † ЙОАНИКИЙ
Видински митрополит † ДОМЕТИАН
На САЩ, Канада и Австралия митрополит † ЙОСИФ
Великотърновски митрополит † ГРИГОРИЙ
Плевенски митрополит † ИГНАТИЙ
Старозагорски митрополит † ГАЛАКТИОН
Ловчански митрополит † ГАВРИИЛ
Пловдивски митрополит † НИКОЛАЙ
Доростолски митрополит † АМВРОСИЙ
Западно- и Средноевропейски митрополит † АНТОНИЙ
Варненски и Великопреславски митрополит † ЙОАН
Неврокопски митрополит † СЕРАФИМ
Русенски митрополит † НАУМ


Създадено на: 01/05/2016 - 08:55
Обновено на: 01/05/2016 - 09:06
Категория : От Светия Синод
Страницата е посетена 3254 пъти


Версия за печат Версия за печат     Отпечатай Отпечатай

react.gifКоментари:


Всe още няма коментари.
Добавете първи коментар!


Православни връзки
Препоръчваме
Енорийски вестник

Брой трети от четиринадесетата година

на в-к "Православни вести" излезе на 25 декември 2020 г. (Рождество Христово). Копие от вестника може да изтеглите от ТУК

broi144.png

Регистрация

 Брой на членовете 94 членове


Изпрати съобщение.
в момента онлайн:


няма посетители
Календар

Уебмастер
Напиши на Александър Звезданов  Обратна връзка
Добавикъм предпочитани  Предпочитани
Препоръчай на приятел  Препоръчай!
Мобилна версия   Мобилна версия
Посещения

 921618  общо

 7 посетители онлайн

^ Нагоре ^

© Църковно настоятелство при храм "Св вмчк Димитрий Солунски" - гр. Айтос, 2007 - 2022 г
GuppY - http://www.freeguppy.org/    Site powered by GuppY v4.5.18 © 2004-2005 - CeCILL Free License   GuppY - http://www.freeguppy.org/

Страницата е генерирана за 0.04 секунда