Важно!

::: РОЖДЕСТВЕНСКИ :::
::::::::::::: ПОСТ :::::::::::::


13 декември:
Св. мчци Евстратий, Авксентий, Евгений, Мардарий и Орест. Св. мчца Лукия девица

14 декември:
Св. мчци Тирс, Левкий, Филимон, Ариан и Калиник
За храма и енорията
Св. вмчк Димитър Солунски Духовно ръководство Айтоска енория Връзка с храма Документи На поклонение От Светия Синод
Православие
1. Молитви 2. Още 3. Постите 4. На прага на храма 5. Вяра и живот 6. Притчи
От Светия Синод - 55 години от възстановяването на Българската Патриаршия

Патриаршеско и синодално послание по повод 55 години от възстановяването на Българската патриаршияВъзлюбени в Господа чеда на Българската православна църква,

През спасителната 2008-ма година от рождението по плът на Бог Слово отбелязваме паметни за нашия народ и за родната ни поместна Българска православна църква събития – дати, които ни дават особени поводи да се вглеждаме в настоящето през призмата на отминали, но определящи историческия ни път събития. Специално място сред тях е отредено за датата 10 май – деня, когато в бележитата 1953 г. самостойната Българска православна църква отново бе възстановена в най-високия за Православието статут – патриаршеския.

Българската Патриаршия е високо достояние на христолюбивия и православен български народ, негово признание от страна на целия православен свят и знак за особено Божие благоволение. Надживяла историческите премеждия на Средновековието, преминала горнилото на църковно-освободителните борби през ХVІІІ и ХІХ век и изпитала болката на църковната схизма, в средата на отминалото столетие – в благоприятното за това време – родната ни Българска православна църква отново зае полагащото й се място в голямото семейство на вселенското Православие. На Третия църковно-народен събор, който беше проведен в София от 8 до 10 май 1953 г., в присъствието и с единодушното съгласие на представителите на почти всички поместни православни църкви, Българската църква беше отново провъзгласена за Патриаршия. Намерението, заложено още в края на ІХ век, в делото на св. цар Борис І Михаил и продължено от неговите наследници – правоверните владетели на българската държава, отново намери своето историческо въплъщение във вековния път на българския народ – път на изпитания, но и на успехи и величие!

С единодушното и съборно действие на православния свят бяха удовлетворени очакванията на един изстрадал много несправедливости православен народ. Днес, петдесет и пет години след това паметно събитие, всички ние – клир и църковно изпълнение – имаме повод не само да си спомним славното минало на нашата Църква, но и да се опитаме да осмислим отново – от гледището на новото време – нашето присъствие както в православния свят, така и в голямото семейство на обединена Европа, от която България вече е интегрална част.

Благодарни сме на Всеподателя Бога, че – заедно със своята Православна църква – България влезе в съюза на европейските страни със своя ясно определена православна идентичност. Факт, който ще подпомогне за стабилността и напредъка на нашата държава. Това ни задължава като православен народ да допринасяме за обогатяването не само на лингвистичното разнообразие на Европейския съюз, но и за общото присъствие и изповядване на православието в него.

Днес, петдесет и пет години след паметния за Църквата ни Трети църковно-народен събор, за мнозина присъствието на Българската Патриаршия в живота ни е само факт от нашето всекидневие като православни християни и все по-рядко се замисляме за действителните измерения на високото достойнство, което е отвоювано с вековните усилия от нашия православен народ. Не са малко и онези, които в най-ново време лесно се изкушават да виждат в акта на възстановяването на Българската Патриаршия само формалност на църковната дипломация и забравят изцяло за Божия промисъл, за присъствието на Господа в света и в съдбите на всички нас. Великият йерарх на Българската православна църква св. патриарх Евтимий се трудеше, молеше и повери православния български народ и светата ни Църква на Св. Троица. А ето – след повече от половин столетие Българската Патриаршия, водена от своите достойни първойерарси и при неотменното свидетелство на своите верни, е онази сила, която продължава да дава на народа ни верните духовни ориентири в бурите на житейското море.

Братя и сестри, верни чеда на светата ни Църква,

Честването на годишнината от възстановяването на Българската Патриаршия е несъмнено повод за духовна радост и благодарност към Бога, без Чието благоволение не е възможно нищо, защото чрез Него „живеем, и се движим, и съществуваме” (Деян. 17:28). Празнувайки годишнината от Патриаршията обаче, сме длъжни да си спомним и за всички онези, знайни и незнайни, клирици на Българската православна църква, които в столетия на борба за духовна и национална независимост запазиха не само ненакърнена вярата на Църквата, но и паметта за славното минало на Българската православна църква и на българския народ, така че да могат да я възкресят в лицето на Екзархията през 1870 г. и на Патриаршията – през 1953 г. На всички тях днес дължим поклон и признателност! Дължим им обаче и непрекъснати усилия за запазване на приетото от техните ръце скъпо и благословено наследство – Българската Патриаршия!

Отечески поздравяваме с празника всички верни и боголюбиви чеда на Българската православна църква, в Родината и далеч от нея, и молим Всеподателя Бога да благославя и укрепва православния ни народ вовеки!

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

† МАКСИМ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ И МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ

ЧЛЕНОВЕ НА СВ. СИНОД:

† Врачански митрополит КАЛИНИК

† Сливенски митрополит ЙОАНИКИЙ

† Видински митрополит ДОМЕТИАН

† Варненски и Великопреславски митрополит КИРИЛ

† На САЩ, Канада и Австралия митрополит ЙОСИФ

† Западно- и Средноевропейски митрополит СИМЕОН

† Великотърновски митрополит ГРИГОРИЙ

† Русенски митрополит НЕОФИТ

† Неврокопски митрополит НАТАНАИЛ

† Плевенски митрополит ИГНАТИЙ

† Старозагорски митрополит ГАЛАКТИОН

† Ловчански митрополит ГАВРИИЛ

† Доростолски митрополит ИЛАРИОН

† Пловдивски митрополит НИКОЛАЙ


Създадено на: 11/05/2008 - 14:21
Обновено на: 11/05/2008 - 14:23
Категория : От Светия Синод
Страницата е посетена 4219 пъти


Версия за печат Версия за печат     Отпечатай Отпечатай

react.gifКоментари:


Всe още няма коментари.
Добавете първи коментар!


Православни връзки
Препоръчваме
Енорийски вестник

Брой трети от единадесетата година

на в-к "Православни вести" излезе на 26 ноември 2017 г.(тринадесета Неделя след Неделя подир Въздвижение, преп. Алипий Стълпник, преп. Яков Отшелник, св. Стилиан Пафлагонийски). Копие от вестника може да изтеглите от ТУК

broi124.png

Регистрация

 Брой на членовете 42 членове


Изпрати съобщение.
в момента онлайн:


няма посетители
Календар

Уебмастер
Напиши на Александър Звезданов  Обратна връзка
Добавикъм предпочитани  Предпочитани
Препоръчай на приятел  Препоръчай!
Мобилна версия   Мобилна версия
Посещения

 463791  общо

 4 посетители онлайн

^ Нагоре ^

© Църковно настоятелство при храм "Св вмчк Димитрий Солунски" - гр. Айтос, 2007 - 2017 г
GuppY - http://www.freeguppy.org/    Site powered by GuppY v4.5.18 © 2004-2005 - CeCILL Free License   GuppY - http://www.freeguppy.org/

Страницата е генерирана за 0.02 секунда