Важно!

::: РОЖДЕСТВЕНСКИ :::
::::::::::::: ПОСТ :::::::::::::


13 декември:
Св. мчци Евстратий, Авксентий, Евгений, Мардарий и Орест. Св. мчца Лукия девица

14 декември:
Св. мчци Тирс, Левкий, Филимон, Ариан и Калиник
За храма и енорията
Св. вмчк Димитър Солунски Духовно ръководство Айтоска енория Връзка с храма Документи На поклонение От Светия Синод
Православие
1. Молитви 2. Още 3. Постите 4. На прага на храма 5. Вяра и живот 6. Притчи
5. Вяра и живот - Киприянови молитви

Киприянови молитви

(Статията е от в-к „Православен християнин“, изсание на Слиевенска Света Митрополия)

sv_Kiprian_Justina.jpg             За разлика от Василиевите молитви, които са поместени в требника, Киприяновите молитви ги няма там. В Молитвеника – издание на Св. Синод, също няма такова молитвено последование. Всъщност под името Киприянови молитви съществуват различни, най-малко три молитвени правила, общото между които е, че в тях задължително присъстват молитвите към Св. свещено мъченик Киприян (празнуван на 2. октомври), щото той като покаял се магьосник да бъде за нас молитвен застъпник против магьосниците и правените от тях магии.
            Така едни свещеници четат като Киприянови молитви „Правило за измъчвани от зли духове“, отпечатано в православния молитвеник на издателство „Витезда“, други използват разпространяваното на ксерокопие последование, в което има освен молитви към Св. Киприян и Канон, преведен на български език. В „Полный православный молитвослов" (руско издание) пък се намира правило „За изгонване на лукави духове от хора и животни, против вреда от страна на екстрасенси, магове и зли хора“, в което също са включени две молитви към Св. свещеномъченик Киприян и Св. мъченица Юстина, а освен това и псалмите 67-ми, 90-ти, 102-ри, 126-ти, след това са поместени и молитви към Св. мъченик Трифон, Св. преподобномъченик Корнилий Псково-Печорски, Св. праведни Иоан Руски, Св. преп. Мария Египетска – все към светии, които според Църковното предание и опит имат благодат от Бога да помагат особено против бесовски нападения, в частност против магии.
            Прави впечатление, че Киприяновите молитви за разлика от Василиевите не са заклинателни, а са към светии за ходатайство пред Бога, т.е. в тях свещеникът, а и изобщо християнинът, не се изправя с лице към нечистата сила, а осъзнавайки своята слабост и греховност, вика на помощ, като дете майка си, светците. Поради тая причина Киприяновите молитви се намират и в молитвословите, употребявани от миряните, т.е те могат да се четат не само в църква от свещеник. И макар в молитвениците да няма указания за специална подготовка за тяхното четене - с пост (и изповед), то някои свещеници справедливо изискват от християните кратък пост преди четенето на молитвите, съгласно думите на Спасителя, че „бесовския род не излиза, освен с молитва и пост“, т.е. с пост от молитвите ще има по-голяма полза.
            Много важно е отново да напомним,че Църковните (в частност Киприяновите) молитви не са антимагически заклинания, че за да получим това, за което молим Бога, трябва да видим в какво нарушаваме Неговия закон и да започнем да изправяме живота си. Казано с други думи – да положим на здрава основа покаянието. Иначе ако и да има ефект, той ще е кратковременен. Ако използвеме една метафора, Киприяновите молитви са хапче, което намалява болката, на не лекува болестта; „болестта“, която ни прави уязвими за демоните и техните въздействия и която се нарича „грях“. „Болестта“, която се лекува само с изповед, св. Причастие и праведен живот.
            И накрая няма постановление Киприяновите молитви да се чета точно в четвъртък. Може в някой храмове свещениците да практикуват по този начин, но оттук съвсем не следва, че в други дни Киприянови молитви не се четат. Никъде в молитвениците, в които са отпечатани, няма такова условие, което определя дадени дни или периоди да четенето на тези молитви.


Създадено на: 30/03/2008 - 18:14
Обновено на: 30/03/2008 - 18:18
Категория : 5. Вяра и живот
Страницата е посетена 8820 пъти


Версия за печат Версия за печат     Отпечатай Отпечатай

react.gifКоментари:


Всe още няма коментари.
Добавете първи коментар!


Православни връзки
Препоръчваме
Енорийски вестник

Брой трети от единадесетата година

на в-к "Православни вести" излезе на 26 ноември 2017 г.(тринадесета Неделя след Неделя подир Въздвижение, преп. Алипий Стълпник, преп. Яков Отшелник, св. Стилиан Пафлагонийски). Копие от вестника може да изтеглите от ТУК

broi124.png

Регистрация

 Брой на членовете 42 членове


Изпрати съобщение.
в момента онлайн:


няма посетители
Календар

Уебмастер
Напиши на Александър Звезданов  Обратна връзка
Добавикъм предпочитани  Предпочитани
Препоръчай на приятел  Препоръчай!
Мобилна версия   Мобилна версия
Посещения

 463792  общо

 4 посетители онлайн

^ Нагоре ^

© Църковно настоятелство при храм "Св вмчк Димитрий Солунски" - гр. Айтос, 2007 - 2017 г
GuppY - http://www.freeguppy.org/    Site powered by GuppY v4.5.18 © 2004-2005 - CeCILL Free License   GuppY - http://www.freeguppy.org/

Страницата е генерирана за 0.02 секунда