Важно!
21 април:
Светли Петък. Живоприемни източник. Св. свщмчци Януарий и Теодор в Пергия (Блажи се)
7:30 ч. - утринна молитва
9:00 ч. - света литургия, водосвет

22 април:
Светла събота.Преп. Теодор Сикеот

23 април:
✝ 2 Неделя след Пасха - Томина. Св. мчца Александра. Св. мчк Лазар Български
7:30 ч. - утринна молитва
9:00 ч. - света литургия

*******

Всяка Неделя през годината службите в храма започват:
7:30 ч. - утринна молитва
9:00 ч. - света литургия,
ако не е обявено нещо друго!

За храма и енорията
Св. вмчк Димитър Солунски Духовно ръководство Айтоска енория Връзка с храма Документи На поклонение От Светия Синод
Православие
1. Молитви 2. Още 3. Постите 4. На прага на храма 5. Вяра и живот 6. Притчи
5. Вяра и живот - Киприянови молитви

Киприянови молитви

(Статията е от в-к „Православен християнин“, изсание на Слиевенска Света Митрополия)

sv_Kiprian_Justina.jpg             За разлика от Василиевите молитви, които са поместени в требника, Киприяновите молитви ги няма там. В Молитвеника – издание на Св. Синод, също няма такова молитвено последование. Всъщност под името Киприянови молитви съществуват различни, най-малко три молитвени правила, общото между които е, че в тях задължително присъстват молитвите към Св. свещено мъченик Киприян (празнуван на 2. октомври), щото той като покаял се магьосник да бъде за нас молитвен застъпник против магьосниците и правените от тях магии.
            Така едни свещеници четат като Киприянови молитви „Правило за измъчвани от зли духове“, отпечатано в православния молитвеник на издателство „Витезда“, други използват разпространяваното на ксерокопие последование, в което има освен молитви към Св. Киприян и Канон, преведен на български език. В „Полный православный молитвослов" (руско издание) пък се намира правило „За изгонване на лукави духове от хора и животни, против вреда от страна на екстрасенси, магове и зли хора“, в което също са включени две молитви към Св. свещеномъченик Киприян и Св. мъченица Юстина, а освен това и псалмите 67-ми, 90-ти, 102-ри, 126-ти, след това са поместени и молитви към Св. мъченик Трифон, Св. преподобномъченик Корнилий Псково-Печорски, Св. праведни Иоан Руски, Св. преп. Мария Египетска – все към светии, които според Църковното предание и опит имат благодат от Бога да помагат особено против бесовски нападения, в частност против магии.
            Прави впечатление, че Киприяновите молитви за разлика от Василиевите не са заклинателни, а са към светии за ходатайство пред Бога, т.е. в тях свещеникът, а и изобщо християнинът, не се изправя с лице към нечистата сила, а осъзнавайки своята слабост и греховност, вика на помощ, като дете майка си, светците. Поради тая причина Киприяновите молитви се намират и в молитвословите, употребявани от миряните, т.е те могат да се четат не само в църква от свещеник. И макар в молитвениците да няма указания за специална подготовка за тяхното четене - с пост (и изповед), то някои свещеници справедливо изискват от християните кратък пост преди четенето на молитвите, съгласно думите на Спасителя, че „бесовския род не излиза, освен с молитва и пост“, т.е. с пост от молитвите ще има по-голяма полза.
            Много важно е отново да напомним,че Църковните (в частност Киприяновите) молитви не са антимагически заклинания, че за да получим това, за което молим Бога, трябва да видим в какво нарушаваме Неговия закон и да започнем да изправяме живота си. Казано с други думи – да положим на здрава основа покаянието. Иначе ако и да има ефект, той ще е кратковременен. Ако използвеме една метафора, Киприяновите молитви са хапче, което намалява болката, на не лекува болестта; „болестта“, която ни прави уязвими за демоните и техните въздействия и която се нарича „грях“. „Болестта“, която се лекува само с изповед, св. Причастие и праведен живот.
            И накрая няма постановление Киприяновите молитви да се чета точно в четвъртък. Може в някой храмове свещениците да практикуват по този начин, но оттук съвсем не следва, че в други дни Киприянови молитви не се четат. Никъде в молитвениците, в които са отпечатани, няма такова условие, което определя дадени дни или периоди да четенето на тези молитви.


Създадено на: 30/03/2008 - 18:14
Обновено на: 30/03/2008 - 18:18
Категория : 5. Вяра и живот
Страницата е посетена 11906 пъти


Версия за печат Версия за печат     Отпечатай Отпечатай

react.gifКоментари:


Всe още няма коментари.
Добавете първи коментар!


Православни връзки
Препоръчваме
Енорийски вестник

Брой трети от четиринадесетата година

на в-к "Православни вести" излезе на 25 декември 2020 г. (Рождество Христово). Копие от вестника може да изтеглите от ТУК

broi144.png

Регистрация

 Брой на членовете 94 членове


Изпрати съобщение.
в момента онлайн:


няма посетители
Календар

Уебмастер
Напиши на Александър Звезданов  Обратна връзка
Добавикъм предпочитани  Предпочитани
Препоръчай на приятел  Препоръчай!
Мобилна версия   Мобилна версия
Посещения

 921608  общо

 5 посетители онлайн

^ Нагоре ^

© Църковно настоятелство при храм "Св вмчк Димитрий Солунски" - гр. Айтос, 2007 - 2022 г
GuppY - http://www.freeguppy.org/    Site powered by GuppY v4.5.18 © 2004-2005 - CeCILL Free License   GuppY - http://www.freeguppy.org/

Страницата е генерирана за 0.04 секунда