Важно!

::: РОЖДЕСТВЕНСКИ :::
::::::::::::: ПОСТ :::::::::::::


13 декември:
Св. мчци Евстратий, Авксентий, Евгений, Мардарий и Орест. Св. мчца Лукия девица

14 декември:
Св. мчци Тирс, Левкий, Филимон, Ариан и Калиник
За храма и енорията
Св. вмчк Димитър Солунски Духовно ръководство Айтоска енория Връзка с храма Документи На поклонение От Светия Синод
Православие
1. Молитви 2. Още 3. Постите 4. На прага на храма 5. Вяра и живот 6. Притчи
От Светия Синод - Възвание

В Ъ З В А Н И Е


на

Св. Синод на Българската Православна Църква

до православния български народ и средствата за масово осведомяване

по предмет Религия

с профил Религия - Православие

в българското общообразователно училище

Българската образователна система днес е на кръстопът, тя трябва да съхрани всичко ценно от предходните етапи на своето развитие, а същевременно и да откликне на всички изисквания и предизвикателства на съвременността. Изхождайки от принципа, че всяко ново начало и всеки нов градеж, би трябвало да се започва и да се изгражда на здрави основи, ние бихме искали да призовем народната просвета в нашата Родина да се възвърне на своите исконни фундаменти. Това е основата, положена от светите братя Кирил и Методий, св. Климент и Наум Охридски чудотворци, св. Горазд, св. Сава и св. Ангеларий, на която основà своето дело и св. Евтимий, патриарх Търновски. По време на Възраждането тя отново бе преоткрита и преположена в устоите на новото българско просветителско и образователно дело от св. Паисий Хилендарски, св. Софроний Врачански, Митрополит Климент (в света Васил Друмев), Митрополит Методий Кусевич и йеромонах Неофит Рилски. Считаме, че без всички тях не би могло да съществува и се съхрани нито Българската Православна Църква, българската държавност и българското училище, нито българските духовно-просветни традиции, традиционната ценностна нравствена система на българина и българската култура, нито би могло да се осъществи българският самобитен принос в световната културна съкровищница. Нашето най-искрено убеждение е, че българската държава и Българската Православна Църква трябва да се трудят съвместно и неуморно за общото нравствено и културно израстване на подрастващото поколение в България и активно да допринасят за отстояването на неговата културна и народностна идентичност и приобщаване към вечните християнски морални ценности, залегнали в общественото и културното развитие на европейските държави и на християнската цивилизацията в Европа.

Имайки пред вид гореизложеното, можем да направим извода, че вече е назряло времето за въвеждането на предмета Религия в българското училище под формата на Задължителна подготовка.

Адекватното разрешаване на този въпрос е от национално значение и би допринесло за моралния и културния подем на българската младеж, а от там и на целия ни народ.

От концепцията за въвеждането на предмета Религия зависи дали последствията от този основополагащ акт ще имат положително или отрицателно въздействие върху духовното, нравственото и културното развитие на бъдещите поколения.

Българската Православна Църква не е равнодушен зрител на участта на българските деца и желае оттук-нататък те да имат възможността да се запознават в училище с възвишените православни принципи на вярата, надеждата и любовта, да осъзнават уникалните завоевания на православната духовност и култура и да познават високопатриотичните примери от българската църковно-обществена история.

Настояваме съществуващият предмет СИП/ЗИП - Религия да прерасне в Задължителна подготовка по предмета Религия, тъй като това отговаря на вековната и най-новата образователна традиция в България и ще съдейства за отстояването на националната ни и културна идентичност в обединението на европейските народи.

Във връзка с новата Концепция на Св. Синод на БПЦ и новата обществена ситуация и нагласи, се налага православният български народ отново и ясно да изрази своята воля по въпроса за религиозното образование в българското училище.

Призоваваме всички православни християни:

1. Да подкрепят и популяризират Концепцията на Св. Синод на БПЦ за въвеждането на предмет Религия в Задължителната подготовка, с профил Религия-Православие за православните български ученици.
2. Да участват в новата подписка ЗА въвеждането на такъв предмет.
3. Всячески да подкрепят правото на децата за получаване на религиозно образование и придобиване на религиозна грамотност чрез обучението им по Религияв българското общообразователно училище. Смятаме, че това е в пълно съответствие с българската традиция в религиозното образование и с българската конституция и ще спомогне за духовното възраждане на нашата нация.
4. За учебната 2008-2009 г. православните родители да запишат децата си в сега съществуващите форми на подготовка СИП/ЗИП-Религия като подадат молба до Директора на училището чрез класния ръководител до края на месец април 2008 г

Всичко това е необходимо с цел да се чуе същинската воля на православния български народ и да не бъде подменено неговото истинско волеизявление.

С отеческа грижа измолваме Божието благословение да пребъде над всички вас и да донесе на българското училище напредък в знанието, благочестието и добродетелта. Амин.
София, 20 март 2008 г.


Създадено на: 25/03/2008 - 21:34
Обновено на: 26/03/2008 - 07:44
Категория : От Светия Синод
Страницата е посетена 4197 пъти


Версия за печат Версия за печат     Отпечатай Отпечатай

react.gifКоментари:


Всe още няма коментари.
Добавете първи коментар!


Православни връзки
Препоръчваме
Енорийски вестник

Брой трети от единадесетата година

на в-к "Православни вести" излезе на 26 ноември 2017 г.(тринадесета Неделя след Неделя подир Въздвижение, преп. Алипий Стълпник, преп. Яков Отшелник, св. Стилиан Пафлагонийски). Копие от вестника може да изтеглите от ТУК

broi124.png

Регистрация

 Брой на членовете 42 членове


Изпрати съобщение.
в момента онлайн:


няма посетители
Календар

Уебмастер
Напиши на Александър Звезданов  Обратна връзка
Добавикъм предпочитани  Предпочитани
Препоръчай на приятел  Препоръчай!
Мобилна версия   Мобилна версия
Посещения

 463791  общо

 4 посетители онлайн

^ Нагоре ^

© Църковно настоятелство при храм "Св вмчк Димитрий Солунски" - гр. Айтос, 2007 - 2017 г
GuppY - http://www.freeguppy.org/    Site powered by GuppY v4.5.18 © 2004-2005 - CeCILL Free License   GuppY - http://www.freeguppy.org/

Страницата е генерирана за 0.11 секунда