Важно!
21 април:
Светли Петък. Живоприемни източник. Св. свщмчци Януарий и Теодор в Пергия (Блажи се)
7:30 ч. - утринна молитва
9:00 ч. - света литургия, водосвет

22 април:
Светла събота.Преп. Теодор Сикеот

23 април:
✝ 2 Неделя след Пасха - Томина. Св. мчца Александра. Св. мчк Лазар Български
7:30 ч. - утринна молитва
9:00 ч. - света литургия

*******

Всяка Неделя през годината службите в храма започват:
7:30 ч. - утринна молитва
9:00 ч. - света литургия,
ако не е обявено нещо друго!

За храма и енорията
Св. вмчк Димитър Солунски Духовно ръководство Айтоска енория Връзка с храма Документи На поклонение От Светия Синод
Православие
1. Молитви 2. Още 3. Постите 4. На прага на храма 5. Вяра и живот 6. Притчи
На поклонение - В Украйна

На поклонение в Украйна

Автор: презвитера Димитринка Станоева

На 17.02.2008г. след Св.литургия група християни, водени от иконом Ромил и о. Козма, тръгнахме на поклонение до гр. Киев. Много се вълнувахме, защото някои от нас посещаваха града за първи път.

Пътувахме с микробус и почти през цялото време се молехме, защото знаехме, че по време на поклонение винаги има изкушения.

Вечерта на 18.02.2008г. пристигнахме в Киев. Около 17 часа бяхме пред Киево-Печорската лавра. Там се настанихме за нощуване.

Ukraina_002.jpg
Светла, о. Козма, о. Ромил и Данчо пред мозайка на
Св. Богородица - копие на чудотворната икона
"Призри на смирение" от Киевския Свето-Введенски манастир. (По чуден начин иконата се е изобразила на стъклото в кивота, където е стояла)

Ukraina_003.jpg

Главната църква в Киево-Печорската лавра "Успение на св. Богородица"
Киев е древен град. Негови основатели са трима братя Кив, Щек и Хорив. Имали са и сестра Лыбидь. Той се намира на двата бряга на река Днепър. На десния бряг има няколко невисоки хълма, на които добре се виждат множество куполи на църкви и манастири. Между два хълма се намира паметникът на св. Княз Владимир – покръстител на Русия. На това място е имало река, вливаща се в Днепър, и там са се кръщавали масово. Оттук тръгва св. Православие за Русия.

Ukraina_004.jpg
Камбанарията на главната църква в Киево-Печорската лавра
Рано сутринта посетихме „далечните” и „близките” пещери в лаврата, където са се подвизавали и спасявали 118-те преподобни. Всички те са нетленни и почиват в самите пещери. Някои от тях приятно благоухаят. С нас беше и о.Сава – монах, който някога е служил в лаврата. Той ни разказа моменти от житието на всеки светец. Бяхме много впечатлени и чувствахме голямата Божия благодат.

Основатели на лаврата са св. Теодосий и св. Антоний. Първата църква е построена от дванадесет души гърци Божии угодници, на които се е явила св. Богородица и им заръчала да отидат в гр. Киев, където посочила по чуден начин мястото за построяване на храма „Успение Богородично”. Това е „трети удел” на Пресвета Богородица – място на особено нейно покровителство ( такива са още Иверия, Атон , а четвъртият е Дивеево).

Рано сутринта бяхме на св. Литургия в самите пещери. Там беше задушно и тъмно, защото нямаше електричество. Всички тихо се молеха. Присъствахме на отслужването на молебена при изворите на св. Теодосий. Там слагаха каменната шапка на св. Марк – гробокопател. Тази шапка тежи 12 кг. и изцерява болни. Църквата беше пълна с благочестиви богомолци.

Всички църкви бяха поддържани чисти и красиви. Навсякъде цареше ред. Поклонническата ни програма включваше и Йоновския мъжки манастир, намиращ се в Ботаническата градина. Той е бил възстановен през 90-те години. Всички ремонти тук са приключили и църквата е много красива. Манастирът е основан от преп. Йона – ученик на св. Серафим Саровски и светите му мощи почиват в храма. В богослуженията се използват песнопения, които са в стил, наподобяващ стила на песнопенията в нашите храмове. Беше ни приятно да чуем техните певци, които са учили пеене в Гърция.

Ukraina_006.jpg
Камбанарията в "Св. Троица" Йонински монастир,
намиращ се в ботаничиската градина на гр. Киев

Ukraina_007.jpg
Поклонниците пред храма на Йонинския монастир след вечернята


Ukraina_008.jpg
Паметник на св. св. Кирил и Методий в Киево-Печорската лавра

Ukraina_009.jpgСлед Йоновския манастир посетихме манастира в Китаевската пустиня, който се намира в края на града. В храма се поклонихме на мощите на св. Теофил Христа ради юродивий. Много случки от живота му са използвали за сценария на филма „Остров”.

Вън от храма се поклонихме на стареца Доситей, който е бил всъщност жена, скрита под расо от роднините си в мъжки манастир и, подвизавайки се в близките тук пещери, достигнала духовни висоти и получила дар на прозорливост. Тя е благословила за монашески живот св. Серафим Саровски.

Пристигнахме на вечерно богослужение, след което заедно с братята направихме „Кръстен ход” и после ни поканиха на трапеза.

На следващия ден посетихме Введенски женски манастир. Главната светиня на манастира е чудотворната икона на Божията майка „Призри на смирение”. Интересно е, че тя по чуден начин се е изобразила на стъклото в кивота, където е стояла.

В криптата са мощите на матушка игумения Димитрия. Поклонихме се и почувствахме Божията благодат и от тази угодница Божия.

Ukraina_001.jpg
Мозайка на преподобна майка Димитра (Егорова, 1810 - 1878) - основателка на Киевския Свето-Введенски монастир (1878). Мозайката е на една от външните стени на монастира. Преп. Димитра е българка от Силистра.


В последния ден посетихме мъжкия манастир в Голосеева пустиня. Той е основан от преп. Алекси. Напълно разрушен по време на комунистическия режим, той е възстановен през 1994г. На мястото на старата неголяма постройка, където монасите са живеели и са се молели, отец Исакий е започнал възстановяването и ние се изправихме пред огромен, красив и благолепен храм, украсен с висока кула и камбанария. Храмът впечатлява и със своята красива ограда, със зеленчуковата си градина и рибарник. На това място се е подвизавала матушка Алипия Христа ради юродива и прозорлива още от дете. Тя е претърпяла гонения и заточения заради вярата си. Гробът й се намира в криптата на църквата. Там бе отслужена панихида, а после бяхме поканени на обяд. Разговаряхме с игумена о. Доситей и с настоятеля о. Иссакий.

Братски посрещнати с голяма любов и уважение, ние напуснахме манастира, окрилени и изпълнени с радост и Божия благодат.

Ukraina_011.jpg
Стенописи в барабана на купола от монастирския храм
"Св. св. Мъченици Флор и Лавър", Киев


Ukraina_012.jpg
Част от иконостаса в главния храм
на монастир "Св. св. мъченици Флор и Лавър"

Ukraina_013.jpg
Камбанария в монастира "Св. св. мъченици Флор и Лавър"


На следващия ден си тръгнахме и си пожелахме отново да посетим този древен, красив и незабравим град.


Създадено на: 22/03/2008 - 18:47
Обновено на: 23/03/2008 - 13:19
Категория : На поклонение
Страницата е посетена 7388 пъти


Версия за печат Версия за печат     Отпечатай Отпечатай

react.gifКоментари:


Всe още няма коментари.
Добавете първи коментар!


Православни връзки
Препоръчваме
Енорийски вестник

Брой трети от четиринадесетата година

на в-к "Православни вести" излезе на 25 декември 2020 г. (Рождество Христово). Копие от вестника може да изтеглите от ТУК

broi144.png

Регистрация

 Брой на членовете 94 членове


Изпрати съобщение.
в момента онлайн:


няма посетители
Календар

Уебмастер
Напиши на Александър Звезданов  Обратна връзка
Добавикъм предпочитани  Предпочитани
Препоръчай на приятел  Препоръчай!
Мобилна версия   Мобилна версия
Посещения

 921633  общо

 6 посетители онлайн

^ Нагоре ^

© Църковно настоятелство при храм "Св вмчк Димитрий Солунски" - гр. Айтос, 2007 - 2022 г
GuppY - http://www.freeguppy.org/    Site powered by GuppY v4.5.18 © 2004-2005 - CeCILL Free License   GuppY - http://www.freeguppy.org/

Страницата е генерирана за 0.04 секунда