Важно!
21 април:
Светли Петък. Живоприемни източник. Св. свщмчци Януарий и Теодор в Пергия (Блажи се)
7:30 ч. - утринна молитва
9:00 ч. - света литургия, водосвет

22 април:
Светла събота.Преп. Теодор Сикеот

23 април:
✝ 2 Неделя след Пасха - Томина. Св. мчца Александра. Св. мчк Лазар Български
7:30 ч. - утринна молитва
9:00 ч. - света литургия

*******

Всяка Неделя през годината службите в храма започват:
7:30 ч. - утринна молитва
9:00 ч. - света литургия,
ако не е обявено нещо друго!

За храма и енорията
Св. вмчк Димитър Солунски Духовно ръководство Айтоска енория Връзка с храма Документи На поклонение От Светия Синод
Православие
1. Молитви 2. Още 3. Постите 4. На прага на храма 5. Вяра и живот 6. Притчи
Връзка с храма - Издателска дейност

Издателска дейност на храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" - гр. Айтос

Тук ще представим скромната издателска дейност на църковното настоятелство на храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" - гр. Айтос. Издателската дейност е насочена към подобряване на знанието на нашите енориаши за православната вяра и се основава изцяло на нестяжение за слава на Отца и Сина и Светия дух. За издателската дейност допринасят много от енориашите на храма и наши приятели.

Вестник "Православни вести"
broi060.pngЦърковното настоятелство на храма започва издателската си дейност с издаването на месечно печатно издание. Вестник "Православни вести" започна да излиза през 2007 г., на Рождество Богородично, с благословията на Негово Високопреосвещенство митрополит Сливенски Иоаникий. Вестникът излиза поне веднъж месечно.

Повече информация за вестника и как са изглеждали заглавните страници през годините можете да видите на страницата "Енорийски вестник" на сайта - ТУК.

Броевете от текущата църковна година (църковната година започва но 01. септември) може да изтеглите от меню "Изтегляне" на сайта, раздел "Енорийски вестник" - ТУК.

Броевете от предишните години са архивирани и може да ги изтеглите от меню "Изтегляне", раздел "Предишни години - вестник" - ТУК.


Икона, тропар и житие на св. вмчк Димитрий Солунски
sv_Dimitrii_ikona_zhitie.pngСледващия проект бе издаването през 2010 г. на житието на патрона на храма св. вмчк Димитрий Солунски. Изданието е на един лист, като на първата страна е отпечатана иконата над входа на храма и тропара на св. Димитрий на съвременен български език. На втората страница е житието на светеца с малки съкращения.

Как изглежда това печатно издание може да видите като го изтеглите от ТУК.


Джобни календарчета и икони
Calendar_2013.pngВ края на 2012 г църковното настоятелство на храма отпечатва първото джобно календарче, което се раздава за благословия. В ляво виждате как изглежда предната страна на календарчето.

Следващите години продължава издаването на джобно календарче, като на предната страница винаги има икона от храма на св. вмчк Димитрий Солунски. През 2014 г календарчето бе посветено на 170-годишнината от построяването на храма.

През 2014 г издадохме и календарче на храм "Св. преп Параскева (Петка) Търновска" - с Вресово

На календарчето за 2016 г. е поставена икона на св. Димитрий Солунски в цял ръст - стенопис от храм "Св. възкресение Лазарово", намиращ се в гробищния парк на гр. Айтос.

В началото на 2016 г. след канонизирането на св. Серафим Софийски Чудотворец, Църковното настоятелство отпечата копие от иконата на светеца с размер на календарче.
Calendar_2014.png
2014
Calendar_2014_Vresovo.png
2014 - с. Вресово
Calendar_2015.png
2015
Sv_Serafim.png
2016
Sv_Serafim.png
Св. Серафим


Брошура "Как да се държим в храма"
Broshura_title.pngБрошурата "Как да се държим в храма" бе издадена през 2013 г. Тя въвежда православните християни в правилното поведение в храма. Описано е с какво облекло е правилно да се използва при ходене на църква, какво първо да направим при влизане в храма, как и какви свещи да се палят, как се ходи на света литургия, как се приема нафора, кога трябва да се става прав и да се коленичи в храма.

Голяма част от брошурата е посветена на правилното прекръстване и се обяснява значението му. Обяснено и кога е задължително да се прекръстим в храма.

В брошурата са отпечатани тропара на Честния Кръст и Иисусовата молитва.

Как изглежда тази брошура може да видите като я изтеглите от меню "Изтегляне" на сайта в раздел "Печатни материали" - ТУК.


Биография на о. Петър Киприлов
oPetyr_Kiprilov_200.JPGПрез 2014 г. преиздадохме с благословението на Високопреосвещения митрополит Сливенски Иоаникий биографията на свещеник Петър (Пею) Киприлов - борец за свободата на Тракия, живял в Айтос и служил като енорийски свещеник в с. Вресово и с. Черноград, написана от неговия син.

О. Птър Киприлов е клирик на Българската Православна Църква, учител и легендарен борец за освобождението на Тракия. Роден е на 14 март 1851 год. в с. Пирок (Бургасчик), Лозенградско (сега в Република Турция - с. Гечитаазъ, обл. Къркларели, първото село западно от с. Дерекьой по пътя М. Търново-Одрин).

Работил е като учител и служил в православни храмове в Лозенградско и Малко-Търновско, срещал се с Апостола на Свободата дякон Игнатий (В. Левски), участвал в Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г, жестоко изтезаван от османската войска, осъден на 101 години тъмничен затвор (променено после на 15 години, от ужасените от мъченията му Истанбулски съдии).

На Великден 1904 г въстаниците са помилвани от султана и о. Петър заминава за България, където вече са пристигнали като бежанци съпругата и децата му. Служил е в с. Вресово шест години, където започва строежа на храм "Св. Петка Търновска", а после - в с. Черноград до края на живота си. През това време живее в Айтос. Бил е почетен председател на Тракийското дружество в града. О. Петър се представя в Господа през 1937 г. Погребан е в двора на храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" в гр. Айтос.

В книгата, освен биографията на о. Петър Киприлов, е публикуван и списък с имената на осъдените в Одрин революционери от Илинденско-Преображенското въстание, съставен в затвора от свещеника. Добавени са и поздравителните писма и телеграми към о. Петър по случай 50-годишното му служение в лоното на Българската православна църква, отбелязано през 1929 г.

Новост в книгата е добавената ръкописна бележка, написана от дъщерята на о. Петър, свидетелствуваща за срещата му с В. Левски.

Безплатен екземпляр от книгата може да получите в храма. След изчерпване на тиража, книгата ще се появи на сайта в електронен вариант за изтегляне.

oPetyr_Kiprilov_korica.JPG


Създадено на: 23/01/2015 - 11:47
Обновено на: 15/02/2016 - 14:26
Категория : Връзка с храма
Страницата е посетена 3869 пъти


Версия за печат Версия за печат     Отпечатай Отпечатай

react.gifКоментари:


Всe още няма коментари.
Добавете първи коментар!


Православни връзки
Препоръчваме
Енорийски вестник

Брой трети от четиринадесетата година

на в-к "Православни вести" излезе на 25 декември 2020 г. (Рождество Христово). Копие от вестника може да изтеглите от ТУК

broi144.png

Регистрация

 Брой на членовете 94 членове


Изпрати съобщение.
в момента онлайн:


няма посетители
Календар

Уебмастер
Напиши на Александър Звезданов  Обратна връзка
Добавикъм предпочитани  Предпочитани
Препоръчай на приятел  Препоръчай!
Мобилна версия   Мобилна версия
Посещения

 921623  общо

 6 посетители онлайн

^ Нагоре ^

© Църковно настоятелство при храм "Св вмчк Димитрий Солунски" - гр. Айтос, 2007 - 2022 г
GuppY - http://www.freeguppy.org/    Site powered by GuppY v4.5.18 © 2004-2005 - CeCILL Free License   GuppY - http://www.freeguppy.org/

Страницата е генерирана за 0.04 секунда