Важно!
21 април:
Светли Петък. Живоприемни източник. Св. свщмчци Януарий и Теодор в Пергия (Блажи се)
7:30 ч. - утринна молитва
9:00 ч. - света литургия, водосвет

22 април:
Светла събота.Преп. Теодор Сикеот

23 април:
✝ 2 Неделя след Пасха - Томина. Св. мчца Александра. Св. мчк Лазар Български
7:30 ч. - утринна молитва
9:00 ч. - света литургия

*******

Всяка Неделя през годината службите в храма започват:
7:30 ч. - утринна молитва
9:00 ч. - света литургия,
ако не е обявено нещо друго!

За храма и енорията
Св. вмчк Димитър Солунски Духовно ръководство Айтоска енория Връзка с храма Документи На поклонение От Светия Синод
Православие
1. Молитви 2. Още 3. Постите 4. На прага на храма 5. Вяра и живот 6. Притчи
5. Вяра и живот - Молитва и здраве

Молитвата - път към душевното здраве


molitva1.jpg Забележим интерес на учени от много страни и научни направления предизвика откритието на уникалния феномен - особеното състояние на човека по време на молитва.
По- подробно за това откритие разказва един от авторите на това изследване петербургския учен , доктор на биологическите и кандидат на медицинските науки завеждащ лабораторията по психофизиология към психоневрологичния институт " В.М.Бехтерев" - професор В.Б. Слезин
Валери Борисович , какво Ви доведе до откриването на този феномен?
- Дълги години в практиката на лечението на функционални невротични разтройства се прилага метода на самохипноза или както още го наричаме на медитация. В нашата лаборатория решихме да изследваме какви процеси се извършват при това в кората на главния мозък. Снехме електроенцефалограма и открихме че по време на медитация в кората на главния мозък се включват механизми на възбуждане и си зададохме въпроса: а какво става с мозъка когато човек се моли?
-Някой последователи на различни школи на йога твърдят , че медитацията е като молитвата, като общението с Бога.
-Както изяснихме в своите изследвания, това далеч не е така. За чистотата на експеримента поканихме настоятеля на един от манастирите изписахме неговата електроенцефалограма по време на молитва. Резултата ни порази.Открихме че в пълно съзнание в молитвено състояние на православния свещенослужител електроенцефалограмата показва пълно изключване на мозъка.Човекът стоеше и се молеше , но при негонапълно отсъствувашеmolitva2.jpg електрически импулс, свидетелство за работата на кората на главния мозък.Тоест ние наблюдавахме състояние на пълно изключване на мозъка при пълно съзнание.Нарекохме този феномен четвърто състояние на човека. До нашето откритие науката познаваше три състояния на съзнанието на човека : бодърстване , бавен и бърз сън, които се отличават един от друг по характера на електрическите импулси в кората на мозъка. Сега ни стана известно и още едно състояние - пълно изключване на електрическата активност на мозъка при пълно съзнание.
- Валери Борисович , случи ми се да се запозная с една жена , която ми разказа удивителна история от своя живот. Тя умирала от рак в болницата, но не и давали покой мисълта за съдбата на децата и . Започнала ден и нощ да се моли на БОГА и да проси изцеление заради децата си. И станало чудо- тя се поправила, оздравяла, възпитала децата си. Как мислите в какво се крие тайната на изцелителните свойства на молитвата? За вярващия БОГе чул и изцелил - това е ясно. А за учения материалист?
- Както показват изследванията, електроенцефалограмите на бодърстването и бързия сън са идентични. Сега ние открихме , че става пълно изключване на кората както по времр на бавния сън така и по време на молитвата. Получава се ,че молитвеното състояние е също така свойствено и необходимо на човешкия организъм както и трите , които от по рано са ни известни.Нали в живота на човека се наблюдават преходи от едно състояние на съзнанието в друго. Когато в живота на човека по негова воля отсъствува необходимото за него четвърто физиологично състояние на мозъка, то очевидно протичат някакви негативни процеси. Обърнете внимание , че характерна черта на сподвижниците на църквата, на монасите - старци е умиротвореното състояние на душата...
molitva3.jpg - Да по време на богослужение свещеникът неведнъж възглася : " Мир вам...." Тоест той ни пожелава мирно състояние на душата...
- Очевидно без внедряване в практиката на молитвено състояние това мирно устройство в душата е трудно да се постигне. Оттук и целителните свойства на молитвата.
По време на истинската молитва става излизане от реалността, което довежда до разрушаване на патологичните връзки. излизайки от света, от образите на патологията , човек способства за своето оздравяване. Четвъртото състояние е път към хармонията.
Нашите изследвания ни дадоха възможност да направим още няколко открития. Така ние изяснихме , че унинието, рок музиката отдалечават човека от състоянието на хармония, предизвиквайки в кората на мозъка електрически импулси близки до епилептичния припадък.
- Може ли да се каже, че четвъртото състояние противостои на разрушаващата сила на съвременната масова култура?
- Ние живеем именно на планетата Земя където както изяснихме, съществуват четири физиологични състояния на човека. Отсъствието на едно от тях нарушава хармоничното му развитие, води го към деградация, към болести. Затова аз се осмелявам да твърдя, че ЧЕТВЪРТОТО СЪСТОЯНИЕ ПОЗВОЛЯВА ИЛИ ПОМАГА НА ЧОВЕКА ДА ОСТАНЕ ЧОВЕК !


(Превод от "Саввинское слово" - вестник на Саввино-Сторожевския Ставропегиален мъжки манастир, бр.2,2006 г)


Създадено на: 09/10/2007 - 13:19
Обновено на: 13/12/2012 - 20:00
Категория : 5. Вяра и живот
Страницата е посетена 7827 пъти


Версия за печат Версия за печат     Отпечатай Отпечатай

react.gifКоментари:


Коментар №1 

Antoaneta 03/05/2010 - 10:00

Впечатлена съм от статията и смея да твърдя,че силата на молитвата е действителна.Искам да разкажа за нейната чудодейност.
Мой родственик бе опериран от рак и прогнозата на лекарите бе краткотрайна.В следоперативния период болният видимо се влоши и страдаше.Обърнах се за молитва в църквата и започнах да се моля искрено и по няколко пъти на ден.Ето,че днес го изписват в подобрено състояние и той може да отиде при съпругата си на село.
Молитвите винаги са ми помагали и съм убедена в силата на искреното измолване на помощ от Бог!


Православни връзки
Препоръчваме
Енорийски вестник

Брой трети от четиринадесетата година

на в-к "Православни вести" излезе на 25 декември 2020 г. (Рождество Христово). Копие от вестника може да изтеглите от ТУК

broi144.png

Регистрация

 Брой на членовете 94 членове


Изпрати съобщение.
в момента онлайн:


няма посетители
Календар

Уебмастер
Напиши на Александър Звезданов  Обратна връзка
Добавикъм предпочитани  Предпочитани
Препоръчай на приятел  Препоръчай!
Мобилна версия   Мобилна версия
Посещения

 921631  общо

 7 посетители онлайн

^ Нагоре ^

© Църковно настоятелство при храм "Св вмчк Димитрий Солунски" - гр. Айтос, 2007 - 2022 г
GuppY - http://www.freeguppy.org/    Site powered by GuppY v4.5.18 © 2004-2005 - CeCILL Free License   GuppY - http://www.freeguppy.org/

Страницата е генерирана за 0.05 секунда