сайта на храм Св. вмчк Димитрий Солунски - Айтос

http://aitos-church.info/

Д. Как да се прекръстим (4. На прага на храма)

            Кръстът е основният символ на християнството.
            За невярващите това действие може и да не означава нищо, но не е така за православния християнин. Защото кръстът е неговата защита. Човек пребивава не само във физическия, но и в духовния свят. В този духовен свят ние се намираме между двата полюса - между божествената любов и противодействащата й злоба, тъмна отрицателна енергия, която народът нарича нечиста сила. И кръстът е нашата защита от нея.kryst_ryka.gif
            Кръстният знак се прави с дясната ръка. Трите пръста — палецът, показалецът и средният, се съединяват в едно, а останалите два - безименият и малкият, се свиват в дланта. С трите съединени пръста докосваме най-напред челото, след това гърдите, дясното и лявото рамо. По този начин изобразяваме кръст над себе си. Когато отпуснем ръката, леко се покланяме.kryst_nachin.gif
            Съединените три пръста означават вярата в Света Троица - Бог Отец, Бог Син и Бог Дух Свети. Двата свити в дланта пръста означават вярата ни в Иисуса Христа, с Неговите две естества — божественото и човешкото, Бог и Човек, тоест, Богочовек, слязъл на земята заради нашето спасение.
            Кръстният знак слагаме на челото - измолвайки просветление на нашия ум и осветляване на нашите мисли; на гърдите - за да освети сърцето и облагороди чувствата ни; на раменете - за да укрепи телесните ни сили и да призовем благословение върху делата на ръцете ни.
            Когато изобразяваме кръстния знак, не бива да правим това набързо и небрежно, а бавно и благоговейно. Следва да внимаваме при прекръстване да не изобразим обърнат кръст ( тоест вертикалното рамо на кръста да бъде по-късо, а хоризонталното - по-ниско). И както вече стана реч в статията "Как да се черкуваме" , да се прекръстваме винаги, когато се произнесе името на Троичния Бог и на Пресвета Богородица. С кръстен знак би следвало да започва и завършва всяка молитва.

Тропар на Честния кръст

Спаси, Господи, Твоите люде

и благослови Твоето наследие,

като даруваш на нашия народ

победа над враговете

и го запазваш с Твоя кръстИз книгата "По пътя към храма" от хаджи Славчо Кисьов.